Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to jedno z ulubionych włoskich dań. Przygotuj je w swoim domu!

DRUKUJ PRZEPIS
Spaghetti carbonara
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 150 g makaronu spaghetti
  • oliwa z oliwek
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki
  • tarty parmezan
Odchudzone spaghetti carbonara - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj al dente (lekko twardy) w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek.
  2. Boczek pokrój w paseczki i podsmaż na patelni. Gdy będzie rumiany, ostrożnie wlej śmietanę wymieszaną uprzednio z posiekaną natką pietruszki. Ciągle mieszając, zredukuj nieco sos. Dopraw do smaku odrobiną soli, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Gotowy sos wymieszaj z gorącym makaronem. Serwuj danie posypane parmezanem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)