Spaghetti bolognese

Obiadowy klasyk!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Spaghetti bolognese
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łodyga selera naciowego
  • 2 marchewki
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • zioła włoskie lub prowansalskie
  • 200 ml mleka
  • 40 dag spaghetti lub makaronu pełnoziarnistego
  • sól
  • pieprz
Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić spaghetti bolognese!

  1. Mięso przesmaż na patelni z oliwą, dopraw solą i pieprzem.
  2. Seler naciowy i marchewkę drobno pokrój, dodaj do mięsa, przesmaż.
  3. Dodaj puszkę pomidorów, zioła i duś 15 minut na dość dużym ogniu, dopraw.
  4. Wlej mleko i gotuj 2,5 godziny na bardzo małym ogniu, aż powstanie aksamitny sos.
  5. Makaron gotuj al dente w osolonym wrzątku.
  6. Odsączony dodaj do sosu, wymieszaj, od razu podawaj.

Zobacz inne przepisy na spaghetti:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)