POLECAMY

Sos czosnkowy - nic tak nie podkreśla smaku mięsa!

Sos czosnkowy jest wyrazistym, ale jednocześnie uniwersalnym dodatkiem do różnorodnych dań. Świetny do pizzy, kebaba, czerwonych mięs z grilla, pieczonej piersi z kurczaka i sałatek.

Barbara Dąbrowska / 3 miesiące temu
Sos czosnkowy - nic tak nie podkreśla smaku mięsa! fot. Fotolia

Nic tak nie podkreśla smaku potraw jak sos czosnkowy.  Sos czosnkowy możesz przygotować zarówno na bazie jogurtu, czy kefiru z dodatkiem majonezu, jak również z dodatkiem oliwy z oliwek. Przygotowując sos czosnkowy zwróć uwagę na proporcje. Czosnek nie może dominować w sosie, istotna jest jego ilość, tak, aby poszczególne składniki tworzyły harmonijny smak. Bardzo ważnym dodatkiem do sosu czosnkowegozioła –  zarówno świeże i suszone: bazylia, oregano, koperek, natka pietruszki. Zobacz trzy różnorodne przepisy na sos czosnkowy: sos czosnkowo-ziołowy, sos czosnkowy śródziemnomorski, sos czosnkowy z kefirem i majonezem.

Przepis na sos czosnkowo-ziołowy

Oto składniki na sos czosnkowo-ziołowy:

  • 1 małe op. jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • suszona bazylia,
  • suszone oregano,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić sos czosnkowo-ziołowy?

Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj małe opakowanie jogurtu greckiego z posiekanym czosnkiem.  Dodaj suszoną bazylią i suszone oregano w ilości zgodnej z preferencjami smakowymi. Całość dopraw do smaku szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj np. jako dodatek do mięs grillowanych lub do pizzy.

Przepis na sos czosnkowy śródziemnomorski (z oliwą z oliwek)

Oto składniki na sos czosnkowy śródziemnomorski :

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól gruboziarnista,
  • pieprz.

Jak zrobić sos czosnkowo śródziemnomorski?

Ząbki czosnku starannie obierz i przeciśnij przez praskę. W małym, zakręcanym słoiczku wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sok z cytryny. Dodaj po szczypcie soli gruboziarnistej i świeżo mielonego pieprzu. Słoik dokładnie zakręć. Potrząsaj nim energicznie aż wszystkie składniki sosu czosnkowego śródziemnomorskiego dokładnie się połączą. Serwuj np. z sałatką z kurczakiem grillowanym.

Zobacz więcej przepisów na dania z sosem czosnkowym

Przepis na sos czosnkowy z kefirem i majonezem

Oto składniki na sos czosnkowy z kefirem i majonezem:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 6 łyżek kefiru naturalnego,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić sos czosnkowy z kefirem i majonezem?

W małej salaterce, za pomocą łyżeczki dokładnie wymieszaj majonez z kefirem, aż powstanie półpłynna masa. Czosnek obierz z łupinki, ząbki bardzo drobno posiekaj. Do salaterki dodaj dokładnie posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek oraz czosnek. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sos podawaj schłodzony, wtedy smakuje najlepiej.

Zobacz więcej przepisów na pizzę

Sprawdź 9 innych przepisów na sosy

Sos grzybowy
Sos grzybowy
Zabielany śmietaną!
Sos śliwkowo-pomidorowy
Sos śliwkowo-pomidorowy
O łagodnym, ale intensywnym smaku!
Sos ziołowo-czosnkowy
Sos ziołowo-czosnkowy
Idealny do pizzy lub na grilla!
Sos z majonezu i ketchupu
Sos z majonezu i ketchupu
Idealny do pizzy i do grilla!
Pikantny sos
Pikantny sos
Do grilla lub do pizzy!
3 przepisy na sosy do sałat
3 przepisy na sosy do sałat
Sosy sałatkowe, które przygotujesz bez trudu!
Sos ajvar
Sos ajvar
Przysmak kuchni bałkańskiej - przygotuj go z bakłażanów.
Cytrynowy sos do dań z grilla - Kasia gotuje z Polki.pl
Cytrynowy sos do dań z grilla - Kasia gotuje z Polki.pl
Zobacz, jak przygotować pyszny dip cytrynowy, który możesz podać do dań z grilla! Polecamy!
Paprykowy sos do dań z grilla - Kasia gotuje z Polki.pl
Paprykowy sos do dań z grilla - Kasia gotuje z Polki.pl
Idealny do mięsnych dań z grilla! Naucz się przygotowywać pyszny sos paprykowy razem z Kasią!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 miesiące temu
nie tylko smaku mięsa, ja go uwielbiam również do sałatek. Bardzo często sos robię następująco: obieram czosnek który blenduję ze świeżą bazylią i oregano. dodaję łyżeczkę oliwy z oliwek i pól jogurtu greckiego. Pyszny i prosty.