Soczysty befsztyk

Soczysty befsztyk z młodymi ziemniaczkami to bardzo smaczne danie obiadowe. Wypróbuj nasz przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Soczysty befsztyk
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 25 min
Ilość kalorii: 285 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 80 dag polędwicy wołowej
  • pół szklanki czerwonego słodkiego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Wołowina po meksykańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso opłucz, osusz, usuń błonę. Pokrój w dość grube plastry (grubość 3–5 cm).
  2. Wino wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. Marynatą posmaruj mięso, oprósz pieprzem, wstaw na kilka godzin do lodówki.
  3. Porcje mięsa wołowego osącz z marynaty. Na patelni podgrzej masło, smaż na nim befsztyki (w zależności od grubości): ok. 3 min z każdej strony, jeśli chcesz, by były średnio wysmażone albo ok. 5 min z każdej strony, aby były wysmażone.
  4. Usmażone zdejmij z ognia i trzymaj kilka minut pod przykryciem, żeby równomiernie rozeszły się w nich soki.
  5. Marynatę podgrzej na patelni z pozostałym masłem. Dodaj trochę śmietanki, odparuj połowę płynu. Sos dopraw.
  6. Befsztyki podawaj z sosem i gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami oraz jarzynami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)