Smażone pierogi ziemniaczane

Z farszem z twarogu i szynki!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Smażone pierogi ziemniaczane
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Farsz:
  • 35 dag twarogu tłustego
  • natka pietruszki
  • 10 dag suszonej szynki
  • pieprz
Dodatkowo:
  • bułka tarta
  • olej do głębokiego smażenia
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na smażone pierogi ziemniaczane!

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. Odlej i dobrze odparuj, ostudź.
  3. Przepuść przez praskę.
  4. Połącz z jajkami, szczyptą pieprzu, gałki, soli.
  5. Dodaj obie mąki. Szybko zagnieć ciasto.
  6. Twaróg rozgnieć widelcem, połącz z posiekaną natką i pokrojoną szynką, dopraw pieprzem.
  7. Ciasto rozwałkuj na lekko oprószonym mąką blacie na grubość około 5 mm.
  8. Wykrój z niego krążki, nałóż farsz, zlep brzegi.
  9. Pierogi obtocz w bułce tartej, smaż w głębokim oleju na mocno złoty kolor.

Zobacz inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)