Smażone pierogi z pieczarkami

Poznaj przepis na pyszne smażone pierogi z ziemniaków.

DRUKUJ PRZEPIS
Smażone pierogi z pieczarkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 190 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • po 6 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej 
  • 2 jajka

Farsz:

  • 50 dag pieczarek
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

oraz:

  • bułka tarta
  • olej
  • kwaśna śmietana do polania
  • natka pietruszki
Krokiety z pieczarkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odlej, odparuj i ostudź. W tym czasie pokrój drobno cebulę i pieczarki, uduś na maśle, dopraw solą oraz pieprzem. Ziemniaki przepuść przez maszynkę, wymieszaj z jajkami, obiema mąkami i wyrób elastyczne ciasto.
  2. Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy, wykrój 12 placuszków, nałóż porcje farszu, zlep brzegi ciasta, tworząc pierogi. Obtocz delikatnie w bułce tartej. Usmaż na oleju na złoty kolor. Polej kwaśną śmietaną, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)