Słodko-kwaśne kuleczki ryżowe

Do kuleczek możesz dodać dobrej jakości imbir marynowany, który jest również doskonały do sushi i innych potraw kuchni azjatyckiej.

DRUKUJ PRZEPIS
Słodko-kwaśne kuleczki ryżowe
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 250 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki krótkoziarnistego, kleistego ryżu
  • 10 dag wędzonego, posiekanego łososia
  • posiekane zielone części z 2 cebulek dymek
  • posiekana papryczka chili
  • 3 łyżki drobno pokrojonej żółtej papryki
  • 3 łyżki drobno pokrojonego marynowanego imbiru
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • sól
  • pieprz
  • białe wino do moczenia dłoni
  • czarnuszka lub czarny sezam do posypania
Sałatka z brązowym ryżem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ryż dobrze opłucz i osącz na sicie. Wsyp do garnka i zalej 2 szklankami wody, dodaj szczyptę soli, zagotuj, przykryj i gotuj na małym ogniu. Gdy ryż wchłonie wodę, odstaw go pod przykryciem na 20 minut.
  2. Łososia wymieszaj z chili, papryką, dymką, imbirem i sosem chili. Przypraw szczyptę pieprzu. Zwilżonymi w winie dłońmi podziel letni ryż na 8 równych porcji. Każdą lekko spłaszcz, nałóż farsz i uformuj kulkę, tak by farsz znalazł się w środku. Gotowe kuleczki posyp czarnuszką lub czarnym sezamem i podawaj z sosem sojowym lub słodkim sosem chili.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)