Skrzydełka z sezamem z grilla

Wypróbuj skrzydełka w posypce z sezamu!

DRUKUJ PRZEPIS
Skrzydełka z sezamem z grilla
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 12 skrzydełek kurczaka;

Na marynatę:

  • 4 łyżki pasty sezamowej
  • 5–6 łyżek oleju
  • 3–4 łyżki sosu sojowego
  • 1–2 łyżki soku cytrynowego
  • kawałek świeżego kłącza imbiru
  • 2–3 łyżki nasion sezamu
  • sól, pieprz
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Skrzydełka dokładnie oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Natrzyj solą i pieprzem, odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce.
  2. Przygotuj marynatę: imbir cienko obierz, opłucz i zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj do pasty sezamowej i dokładnie wymieszaj, wlewając olej, sos sojowy oraz sok cytrynowy.
  3. Skrzydełka rozłóż na dużym kawałku folii (po wykorzystaniu wyrzucisz ją, unikając w ten sposób zabrudzenia stołu). Każde skrzydełko posmaruj przygotowaną pastą. Włóż do zamykanego pojemnika i odstaw do lodówki na 1–2 godziny, żeby dobrze przeszły smakiem.
  4. Posmarowane pastą sezamową skrzydełka ułóż na tackach do grillowania i piecz przez mniej więcej 30 minut. W połowie pieczenia odwróć skrzydełka na drugą stronę i posmaruj marynatą. Na wierzchu posyp sezamem. Grilluj na niedużym ogniu, aż będą rumiane z obu stron.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)