Siwulce, czyli szare kluski

Jeśli kluski podczas gotowania zaczną się rozpadać, dodaj do masy jeszcze nieco mąki.

DRUKUJ PRZEPIS
Siwulce, czyli szare kluski
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 460 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków mączystych (odmiany jak na knedle z grzankami)
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • 25 dag słoniny
  • 30 dag kwaśnego twarogu
  • łyżeczka soli
  • pieprz
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij z płynu przez ściereczkę. Sok z ziemniaków odstaw w miseczce, aby na dnie naczynia osiadł krochmal. Wodę z wierzchu delikatnie wylej, a krochmal oraz jajka, sól i mąkę dodaj do ziemniaków. Wymieszaj dokładnie, powinno powstać dość gęste ciasto.
  2. Tak przygotowaną masę ziemniaczaną przełóż na płaski talerz. W płaskim, szerokim garnku zagotuj osoloną wodę. Maczaj w niej łyżkę stołową i gorącą zgarniaj niewielkie porcje ciasta do wody. Od czasu do czasu zamieszaj wodę w garnku, aby kluski nie przywarły do jego ścianek. Gotuj 4 minuty od wypłynięcia.
  3. Słoninę pokrój w kostkę, wrzuć na suchą patelnię, ustaw na średnim ogniu i wytop na rumiane skwarki. Twaróg pokrusz na kawałki. Kluski wyłóż na talerze, polej skwarkami i posyp twarogiem. Przed podaniem oprósz lekko pieprzem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)