Schabowe w śmietanie

Aromatyczne schabowe z pomidorkami koktajlowymi i cebulką.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Schabowe w śmietanie
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 35 min
Ilość kalorii: 370 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 grube kotlety schabowe (po ok. 15 dag)
  • 15 dag pomidorków koktajlowych
  • 2 młode cebulki
  • szklanka śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź nasz przepis na schabowe inaczej!

  1. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, lekko rozbij tłuczkiem.
  2. Natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.
  3. Na patelni rozgrzej olej.
  4. Kładź na gorący tłuszcz kotlety i usmaż na rumiano z obu stron.
  5. Następnie przełóż je na talerz i trzymaj w cieple.
  6. Cebule obierz, pokrój w cienkie plasterki, zrumień na tłuszczu ze smażenia mięsa.
  7. Dodaj do niej przekrojone na pół pomidorki oraz obrany i drobno posiekany czosnek.
  8. Przesmaż razem, mieszając delikatnie, aby pomidorki się nie rozpadły.
  9. Następnie wlej śmietanę, zagotuj na wolnym ogniu.
  10. Do sosu warzywno-śmietanowego włóż kotlety, oprósz solą i pieprzem.
  11. Całość duś 5 minut.
  12. Podawaj z pieczywem lub makaronem świderki.

Sprawdź inne przepisy na schabowe:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)