Schab z ziołami i rokpolem

Schab z ziołami i rokpolem to niezły pomysł na niedzileny, rodzinny obiad.

DRUKUJ PRZEPIS
Schab z ziołami i rokpolem
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 grube kotlety schabowe
  • 10 dag rokpola
  • 1 cebula
  • po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
  • 2–3 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2–3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. W kotletach, ostrym nożem, ponacinaj głębokie kieszenie (uważaj, żeby nie przeciąć na wylot). W środku i na zewnątrz oprósz pieprzem i skrop sokiem cytrynowym. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
  2. Przygotuj serowy farsz: rokpol zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Ser wymieszaj z cebulą, czosnkiem i ziołami. Napełnij nim kieszenie w mięsie i zepnij wykałaczkami.
  3. Kotlety obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż kotlety na rumiano z obu stron. Podlej kilkoma łyżkami wody i duś pod przykryciem kilka minut, aż ser w środku się roztopi, a mięso będzie miękkie.
  4. Kotlety ułóż na talerze, usuń wykałaczki. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatą.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)