Schab z plastrami ananasa

Do schabu możesz dodać dodatkowo borówki lub żurawinę.

DRUKUJ PRZEPIS
Schab z plastrami ananasa
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 380 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 60 dag schabu bez kości
  • 4 plastry ananasa (świeżego lub z puszki)
  • 4 łyżki borówek lub żurawiny ze słoika
  • 4 łyżki żubrówki lub jałowcówki (dowolnie)
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sok z połowy cytryny
  • tymianek cytrynowy
  • sól
  • pieprz
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Schab umyj, osusz, przekrój na 4 plastry. Lekko rozbij, wkładając pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej. Oprósz solą, pieprzem i mąską, strzep jej nadmiar. Na patelni rozgrzej oleju, usmaż mięso na rumiano.
  2. Naczynie do zapiekania natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku i wysmaruj łyżką masła. Ułóż w nim kotlety. Na każdym połóż plasterek ananasa skropionego żubrówką i sokiem cytrynowym. Do środka plasterków ananasa włóż po łyżeczce dżemu borówkowego lub żurawiny. Posyp listkami tymianku odezwanymi z gałązek. Polej resztą roztopionego masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temparatury 200 st. C i zapiekaj 10 minut, aż ananas się zarumieni.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 miesiące temu
Wszystkie potrawy wspaniałe, fajna strona.Dziekuję