Schab z jabłkami

Najlepszymi odmianami jabłek do mięsa są: antonówka, szara reneta oraz boiken.

DRUKUJ PRZEPIS
Schab z jabłkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 50 dag kwaskowatych jabłek
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • goździki
  • majeranek
  • tymianek
  • sól, pieprz
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Schab umyj, osusz. Natrzyj majerankiem i pieprzem oraz czosnkiem roztartym ze sporą szczyptą soli. Mięso naszpikuj kilkoma goździkami. Przykryj, odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
  2. Jabłka umyj, przekrój na połówki, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w półplasterki. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Cząstki jabłek skrop sokiem cytrynowym.
  3. Schab ułóż na desce. Ostrym nożem natnij mięso co 3 cm – głęboko, ale nie do końca, tak aby powstał wachlarz. Nacięcia oprósz tymiankiem oraz skórką otartą z cytryny. W nacięcia w mięsie włóż po dwa plastry jabłek. Nadziany schab mocno ściśnij i obwiąż bawełnianą nicią, aby jabłka nie wypadły w trakcie pieczenia.
  4. Roladę schabową włóż do foliowego rękawa do pieczenia, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około godziny. Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudź, wyjmij z rękawa, usuń nici i pokrój na porcje.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)