Schab w słonince

Aromatyczne i delikatne mięso!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Schab w słonince
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 80 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ok. 1,5 kg schabu środkowego z kością
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 cm świeżego imbiru
  • cienki, duży płat słoniny ze skórą albo wędzonego boczku
  • słodka mielona papryka
  • sól
  • pieprz
Krokiety z mięsem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na schab w słoninie!

  1. Schab opłucz, osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Natrzyj solą, pieprzem i papryką.
  3. Posmaruj miodem wymieszanym z musztardą i drobno posiekanym imbirem.
  4. Przykryj, wstaw na noc do lodówki.
  5. Słoninę (lub boczek) opłucz, osusz.
  6. Pokrój na długość schabu. Jeśli jest zbyt gruba, zetnij wierzchnią warstwę, tak aby pozostała słonina ze skórą miała grubość ok. 1 cm.
  7. Przygotowaną słoninę połóż na tej stronie schabu, gdzie nie ma kości.
  8. Całość obwiąż bawełnianym sznurkiem, tak by tłuszczyk ściśle przylegał do mięsa.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego to temp. 200 st. C i piecz ok. 30 minut.
  10. Potem obniż temp. do 180 st. C i piecz kolejne 30 minut.
  11. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy mięso jest dopieczone, wbijając w jego środek szpikulec - jeśli wypływający sok jest przezroczysty, można zakończyć pieczenie, jeżeli różowawy - mięso należy jeszcze dopiec.

Sprawdź inne przepisy na mięsa:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: słoninamięsoschab
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 lata temu
pięknie podany, u mnie dziś schab w sosie paprykowym (wg,kuchni lidla,), naprawdę dobry