Schab w orzechowej posypce

Do obsmażenia mięsa najlepiej nadaje się olej rzepakowy.

DRUKUJ PRZEPIS
Schab w orzechowej posypce
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 120 min
Ilość kalorii: 410 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg schabu
  • 20 dag posiekanych orzechów (laskowe lub włoskie)
  • 2 jajka
  • łyżka bułki tartej
  • łyżka płynnego miodu
  • szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
  • olej
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Schab opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie natrzyj solą oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Włóż do miski, przykryj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Posiekane orzechy wymieszaj z bułką tartą, pieprzem ćayenne, jajkami oraz miodem. Kilka łyżek oleju rozgrzej w brytfannie, obsmaż mięso, po czym obłóż mieszanką orzechów, dodaj listki laurowe, podlej bulionem warzywnym i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. ć i piecz mięso kolejne 60 minut. Jeśli orzechowa skorupka w czasie pieczenia zacznie się mocno rumienić, przykryj mięso folią aluminiową.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)