Sałatka ze śledzi i czerwonej cebuli

Sałatka ze śledzi od wielu lat niepodzielie rządzi na wigilijnych stołach. Nie może jej zabraknąć także w tym roku.

DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka ze śledzi i czerwonej cebuli
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 300 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag filetów śledziowych
  • winne jabłko
  • czerwona cebula
  • pomarańcza
  • 4 ziemniaki
  • 2 buraki
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Śledzie z korzennym aromatem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Filety umyj, pokrój na kawałki, posyp pieprzem, odstaw na 60 min. Ziemniaki i buraki ugotuj, obierz, pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Jabłko obierz, pokrój w kostkę. Pomarańczę obierz, wykrój fileciki miąższu. Składniki ułóż w salaterce.
  2. Śmietanę wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny. Dopraw szczyptą cukru, solą i pieprzem. Sałatkę polej sosem, posyp natką. Przykryj i wstaw do lodówki na 1–2 godz.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)