Składniki:
- 20 dag mrożonych krewetek koktajlowych- kilka liści sałaty
- 50 ml wytrawnego białego wina
- koperek
- 2 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżki majonezu
- łyżka kwaśnej śmietany
- sos worcester
- sok z cytryny
- łyżka koniaku
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Na patelnię wlej wino i 50 ml wody, przypraw solą i pieprzem, zagotuj, włóż krewetki, gotuj, aż odparuje płyn (5 min).
2. Czosnek przeciśnięty przez praskę dodaj do majonezu, wymieszaj ze śmietaną i koniakiem oraz posiekanym koperkiem, przypraw sosem worcester, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszaj z krewetkami. Podaj w pucharkach, na liściach sałaty.
2. Czosnek przeciśnięty przez praskę dodaj do majonezu, wymieszaj ze śmietaną i koniakiem oraz posiekanym koperkiem, przypraw sosem worcester, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszaj z krewetkami. Podaj w pucharkach, na liściach sałaty.