Sakiewki z mięsem gotowane na parze

Gotowanie na parze to zdrowa moda. Skuś się!

DRUKUJ PRZEPIS
Sakiewki z mięsem gotowane na parze
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 35 min
Ilość kalorii: 420 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Ciasto na sakiewki z mięsem:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli

Farsz do sakiewek z mięsem:

  • 1/4 żółtej cukinii
  • po 1/4 zielonej i czerwonej papryki
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 30 dag mieszanego mielonego mięsa
  • łyżka startego parmezanu (lub innego ostrego sera)
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • masło do polania sakiewek
Tarta z kurczakiem i warzywami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Cukinię, obie papryki oraz cebulę oczyść, obierz, a następnie pokrój w drobniutką kosteczkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  2. Mięso mielone wymieszaj z rozdrobnionymi jarzynami, tartym serem, szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
  3. Z podanych składników i 1/2 szklanki letniej wody zagnieć ciasto na sakiewki z mięsem. Rozwałkuj je na oprószonym mąką blacie i wykrój 24 krążki o średnicy 8 cm. Na każdym krążku połóż porcję farszu, brzegi ciasta podnieś do góry i zaciśnij, formując sakiewkę. Ułóż je w garnku do gotowania na parze i gotuj pod przykryciem około 20 minut. Gotowe pierożki wyjmij na talerze i polej roztopionym masłem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)