Ryżowy wieniec z warzywami

Ten efektowny przepis na pewno zaskoczy twoich gości!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ryżowy wieniec z warzywami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 360 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag ryżu (brązowego, dzikiego)
  • 1/2 szklanki tartego oscypka
  • mała cukinia
  • 1/4 główki brokułu
  • 1/4 kalafiora
  • marchewka
  • szklanka mrożonego groszku
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 10 dag śmietankowego serka topionego
  • po 1/2 pęczka szczypiorku, natki i koperku 
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Sałatka z brązowym ryżem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Wymieszaj z oscypkiem.
2. Formę z kominkiem wysmaruj masłem, włóż ryż, dociśnij, wstaw do ciepłego piekarnika.
3. Warzywa rozdrobnij, gotuj 15 min w osolonej wodzie.
4. W rondlu roztop masło, przesmaż z mąką. Mieszając, wlej bulion, mleko i dodaj serek. Gotuj 5 min. Dopraw według uznania.
5. Dodaj posiekaną zieleninę i warzywa. Podgrzej.
6. Ryż wyjmij na półmisek, w środku umieść warzywa.

Przepis z "Pani domu"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)