Zapiekanka ryżowa z kurczakiem - przepis składniki i przygotowanie

Smaczne i sycące danie obiadowe.
Weronika Kwaśniak / 10.04.2014 09:00
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 szklanki ryżu
  • szczypta kurkumy
  • pierś kurczaka pokrojona w kostkę
  • cukinia pokrojona w plasterki
  • papryka czerwona i zielona pokrojona w paseczki
  • 15 dag pieczarek
  • 10 dag boczniaków
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • gałka muszkatołowa
  • masło
  • olej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na zapiekankę ryżową z kurczakiem!

  1. Ryż ugotuj w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem kurkumy.
  2. Osącz na sicie.
  3. Kurczaka posyp solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
  4. Usmaż na 5 łyżkach oleju.
  5. Na dużej patelni rozgrzej 4 łyżki oleju, przesmaż cukinię z papryką, przełóż na talerz.
  6. Na patelnię wlej kolejne 4 łyżki oleju i usmaż pokrojone w paski grzyby.
  7. Ryż połącz z warzywami i grzybami.
  8. Wbij jajka, wsyp ser, dopraw solą, pieprzem, ziołami i gałką muszkatołową.
  9. Foremkę wysmaruj masłem, włóż wymieszaną masę i piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st. C, aż masa się zetnie.

Sprawdź inne przepisy na zapiekanki:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA