Ryba zapiekana z kaszą

Z pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ryba zapiekana z kaszą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ryba - najlepiej duży lin
  • 15 dag pieczarek
  • szklanka kaszy jaglanej
  • czerwona cebula
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1/4 pęczka posiekanej natki
  • sok z cytryny
  • 7 łyżek oleju
  • 3 łyżki masła
  • świeża szałwia
  • sól
  • pieprz
Gulasz rybny - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na rybę pieczoną z kaszą!

  1. Sprawionego lina natrzyj sokiem z cytryny, solą, pieprzem, szałwią.
  2. Odstaw do lodówki na godzinę.
  3. Kaszę ugotuj, by była miękka, w 2 szklankach osolonego wrzątku. Odsącz na sicie.
  4. Na 2 łyżkach masła i 2 łyżkach oleju zrumień pokrojone w plasterki pieczarki oraz pociętą w talarki cebulę.
  5. Wymieszaj z kaszą, pomidorkami, natką.
  6. Dopraw pieprzem, szałwią i szczyptą soli.
  7. Naczynie wysmaruj masłem, ułóż rybę.
  8. Częścią kaszy nafaszeruj rybę, a resztę ułóż wokół niej.
  9. Całość polej resztą oleju i piecz 35 minut w temperaturze 195 stopni C.

Zobacz inne przepisy na dania z ryb:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)