Ryba z piekarnika na kilka pysznych sposobów: przygotujesz ją z dodatkiem warzyw, z aromatycznym sosem lub zapieczesz w folii

ryba z piekarnika fot. Adobe Stock, Africa Studio
Ryba z piekarnika przygotowywana w naczyniu żaroodpornym, sakiewkach z folii aluminiowej lub w rękawie do pieczenia, jest soczysta i delikatna. Pieczona z dodatkiem warzyw zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Możesz też wykorzystać je do zrobienia sosu do pieczonej ryby. Zobacz, jak przygotować pieczoną rybę.
Edyta Liebert / 04.12.2023 14:41
ryba z piekarnika fot. Adobe Stock, Africa Studio

Ryba z piekarnika przygotowywana w naczyniu żaroodpornym, paczuszkach z folii aluminiowej lub w rękawie do pieczenia, jest soczysta i delikatna. Pieczona z dodatkiem warzyw zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Po zmiksowaniu warzyw lub owoców, uzyskasz gęsty sos do ryby. 

Spis treści:

  1. Ryba z piekarnika w folii
  2. Ryba z piekarnika w sosie
  3. Ryba z piekarnika z warzywami

Ryba z piekarnika w folii

Popularna ryba z piekarnika to przede wszystkim łosoś i pstrąg. Idealnie soczyste pozwalają przygotować potrawę, która idealnie sprawdzi się na codzienny obiad lub od święta. Warto owinąć ją folią aluminiową albo włożyć do rękawa, by była kruchy i soczysty. Pamiętaj, by kupić rybę w dniu, w którym chcesz ją przygotować - unikaj mrożenia ryby i dowiedz się, jak przechowywać rybę w lodówce.

Składniki:

  • filet z łososia lub pstrąga,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli gruboziarnistej,
  • kawałki cytryny,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • gałązka rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia lub pstrąga oczyść z ości i delikatnie przemyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 5-7 minut.
  2. Rybę włóż do rękawa do pieczenia albo folii aluminiowej razem z cytryną, czosnkiem oraz gałązką rozmarynu.
  3. Tak przygotowane zawiniątko przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 25 minut w 180°C.
  4. Rybę z piekarnika podawaj z purée ziemniaczanym i bukietem surówek do obiadu

ryba z piekarnika w folii

fot. Ryba z piekarnika w folii/Adobe Stock, Africa Studio

Ryba z piekarnika w sosie

Ryba z piekarnika w kremowym sosie śmietanowym to jeden z najpopularniejszych pomysłów na rybny obiad. Najlepiej do tego wykorzystać dorsza - jego mięso jest jasne, delikatne, a filet pozbawiony jest ości. Dzięki temu to doskonała baza do rozszerzania diety o rybę dla niemowlaka. 

Składniki:

  • filet lub płat dorsza,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżki mąki,
  • 100 ml wody,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • pęczek koperku,
  • plastry cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z dorsza dokładnie oczyść i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut.
  2. W tym czasie rozgrzej piekarnik na 190 stopni i przygotuj sos. Wymieszaj zimną wodę z mąką i dodaj do śmietany. Dodaj sos sojowy, gałkę oraz sól i pieprz.
  3. Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj plasterkami cytryny i polej sosem.
  4. Dorsza piecz przez 20 minut. Rybę z piekarnika podawaj niezwłocznie po upieczeniu

ryba z piekarnika w sosie

fot. Ryba z piekarnika w sosie/Adobe Stock, Maryna Voronova

Ryba z piekarnika z warzywami

Pieczone warzywa są pysznym dodatkiem do ryby z piekarnika. Idealnie komponują się z całą potrawą i sprawiają, że nie musisz przygotowywać już niczego więcej. Wykorzystaj warzywa korzeniowe, pomidorki, a także ziemniaki.

Składniki:

  • dowolna ryba w całości lub w filecie,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • czerwona cebula,
  • spora garść pomidorków koktajlowych,
  • seler naciowy,
  • kalarepa,
  • połówka cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyj i osusz. Jeśli używasz ryby w całości, natnij ją lekko wzdłuż.
  2. Cebulę pokrój w piórka, cytrynę w plastry, a kalarepę i seler w kawałki.
  3. Jeśli używasz całej ryby, część warzyw włóż do środka, a pozostałą ilość wrzuć do naczynia żaroodpornego.
  4. Umieść rybę na wierzchu, posyp całość solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i polej oliwą.
  5. Piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut.
  6. Na koniec całość udekoruj szczypiorkiem.

ryba z piekarnika z warzywami

fot. Ryba z piekarnika z warzywami/Adobe Stock, gkrphoto

Artykuł na podstawie tekstu Sylwii Kazimierczuk. Pierwotnie opublikowany 24.11.2017.

Czytaj także: Tarta ze szpinakiem i łososiemMintaj pieczony z piekarnikaPrzepis na mirunę - z piekarnika i z patelni

Redakcja poleca

REKLAMA