Ryba po grecku

Ryba po grecku ma oczywiście niewiele wspólnego z Grecją i Grekami. To po prostu wersja smażonej ryby zapiekanej w sosie warzywnym. Oto łatwy tradycyjny przepis.
/ 24.11.2017 12:36

Ryba po grecku ma oczywiście niewiele wspólnego z Grecją i Grekami. To po prostu wersja smażonej ryby zapiekanej w sosie warzywnym. W Polsce ten niby grecki przysmak pojawia się najczęściej na świątecznym stole w wigilię. W niektórych polskich domach ryba po grecku pojawia się także podczas domowych imprez czy imieninowych przyjęć.

Ryba po grecku

fot. Fotolia

Ryba po grecku jest rdzennie polską potrawą. Zwyczajowa nazwa smażonej ryby duszonej i zapiekanej w jarzynkach pochodzi najprawdopodobniej od pierwszego kucharza śmiałka, który zrobił danie à la grecka kuchnia. Inspiracja jest wyraźna. Ryba po grecku jest więc najprawdopodobniej polską wariacją na temat kuchni greckiej, w której dużo jest smażonych ryb, czy duszonych warzyw. Grecka rybka po polsku przyjęła się u nas jednak świetnie, więc przepis jest zdecydowanie udany i dopasowany do polskich podniebień. Czy jest ktoś kto nie zna w Polsce smaku ryby po grecku?

Przypominamy łatwy i szybki przepis na rybę po grecku.

Ryba po grecku - składniki:

  • 50 dag ryby
  • bułka tarta
  • jajko
  • przyprawa do ryb
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • mały koncentrat pomidorowy

Jak przygotować rybę po grecku?

Rybę solimy i posypujemy przyprawą do ryb, następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy po 13 minut z każdej strony. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa, podlej wodą i dodaj koncentrat, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, duś do miękkości. Ciepłą rybę przekładaj na przemian z warzywami. Można podawać na ciepło do ziemniaków.

Smażona ryba do ryby po grecku jest uznawana przez wielu za najlepszą, choć oczywiście można próbować przygotować rybę w wersji zdrowszej, np. duszonej czy trochę podgotowanej w wywarze warzywnym (najlepiej w tym samym, w którym gotowały się warzywa).

Ryba po grecku smakuje również wyśmienicie na zimno, np. z chlebkiem!

Redakcja poleca

REKLAMA