Ryba pieczona z imbirem

Dzięki przyprawom to danie zyskuje ostry i korzenny, ale jednocześnie nieco słodki smak.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ryba pieczona z imbirem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 100 min
Ilość kalorii: 450 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 nieduże ryby, np. dorady, dorsze, pstrągi
  • cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego kłącza imbiru
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • por
  • czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Łosoś ze szpinakiem i słodką śmietanką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Sprawione ryby opłucz, osącz.
2. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.
3. Czosnek przeciśnij przez praskę, natrzyj nim ryby w środku i na zewnątrz.
4. Imbir obierz, pokrój w cienkie paseczki, obłóż nimi rybę, skrop olejem.
5. Por oczyść, pokrój w talarki, przesmaż na maśle.
6. Paprykę i pomidory umyj, pokrój w dużą kostkę.
7. Dodaj do pora, chwilę przesmaż.
8. Warzywa wyłóż na dno żaroodpornego naczynia.
9. Połóż na nich ryby, piecz ok. 25 min w temp. 190 st. C.

Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: imbirryba
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)