Ryba pieczona w ognisku

Najlepszy będzie okoń lub sieja!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ryba pieczona w ognisku
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • patroszona sieja (ew. okoń), o wadze ok. 1 kg
  • 1 kg gruboziarnistej soli, np. morskiej
  • 2 białka
  • łyżka posiekanego tymianku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 plasterków cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
Gulasz rybny - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na rybę z ogniska!

  1. Rybę natrzyj sokiem z cytryny.
  2. Do środka włóż liść laurowy, natkę, czosnek i plastry cytryny.
  3. Białko ubij, połącz z solą i posiekanym tymiankiem.
  4. Masą obłóż rybę i lekko zawiń w folię.
  5. Rybę wrzuć do żaru w ognisku i trzymaj po 10 minut z obu stron.
  6. Oczyść z solnego ciasta i podawaj.

Zobacz też przepisy na zupy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
ryba z ogniska musi być pycha. płonie ognisko i szumią knieje!