Rolada z mięsem i kapustą

Gołąbki w nietypowej formie!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Rolada z mięsem i kapustą
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 7 dużych liści z kapusty włoskiej
  • 30 dag mielonego mięsa mieszanego
  • średnia marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • puszka pomidorów bez skóry
  • bazylia
  • oregano
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Gołąbki bez zawijania - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na roladę z mięsem i kapustą!

  1. Liście dobrze sparz, tak aby miejsce po głąbach były elastyczne. Ostudź.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Razem z posiekaną drobno cebulą, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku dodaj do mięsa.
  4. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, dokładnie wyrób na gładką masę.
  5. Na folii ułóż 4 liście kapusty, tak aby na siebie nachodziły.
  6. Rozsmaruj masę mięsną i zwiń jak roladę.
  7. Zawiń w folię aluminiową i włóż do garnka z posoloną wodą.
  8. Gotuj na wolnym ogniu około godziny.
  9. Z pomidorów, bazylii, oregano i czosnku przygotuj sos.
  10. Roladę podawaj z sosem i ugotowanymi ziemniakami.

Zobacz inne pomysły na obiad:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)