Rolada z farszem z bazylii

Z dodatkiem białego sera, czosnku i suszonych pomidorów!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Rolada z farszem z bazylii
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,2 kg fileta z indyka  
  • duży pęczek bazylii  
  • 20 dag mielonego białego sera  
  • 10 dag startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku  
  • 8 suszonych pomidorów  
  • 2 łyżki bułki tartej  
  • olej  
  • 1/2 szklanki wina białego  
  • słodka mielona papryka  
  • sól  
  • pieprz  
  • gałka muszkatołowa
Krokiety z mięsem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na roladę z farszem z bazylii!

  1. Mięso opłucz, osusz, rozetnij, aby powstał płat.
  2. Lekko go rozbij, natrzyj pieprzem.
  3. Bazylię opłucz, oberwij listki, zmiksuj.
  4. Połącz z białym serem, parmezanem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojonym w kostkę suszonymi pomidorami i bułką tartą.
  5. Otrzymaną masę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Masę rozłóż na mięsie, zwiń roladę, zepnij wykałaczkami lub obwiąż bawełnianą nitką. 
  7. Roladę ułóż na blasze, polej kilkoma łyżkami oleju i winem, oprósz papryką.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz 1,5 godziny, co jakiś czas polewając wytwarzającym się sosem.
  9. Po upieczeniu pozostaw w wyłączonym piekarniku na 15 minut.
  10. Roladę podawaj na ciepło krojoną na porcje albo na zimno (w postaci cienkich plasterków).

Zobacz też nasze przepisy na spaghetti:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
senix/rok temu
myślę że rolada z farszem z bazylii to mój obiad na niedzielę