Rolada wołowo-drobiowa

Roladę wołową możesz nadziać także mielonym mięsem drobiowym.

DRUKUJ PRZEPIS
Rolada wołowo-drobiowa
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 70 dag wołowiny na pieczeń
  • 30 dag piersi kurczaka (indyka)
  • pół strąka czerwonej papryki
  • 5 dag startego parmezanu
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso opłucz, oczyść, osusz. Wołowinę rozetnij i rozbij, żeby uzyskać jak największy płat. Pierś kurczaka rozbij na grubość 1,5–2 cm. Płat wołowiny oprósz solą, pieprzem i posmaruj keczupem. Następnie posyp parmezanem i przykryj płatem drobiowym. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem.
  2. Wzdłuż dłuższego boku płata złożonego z dwóch mięs ułóż paski papryki jeden za drugim. Zaczynając zwijanie od boku z paskami papryki, ciasno zwiń roladę tak, by papryka znalazła się w samym środku. Gotową roladę obwiąż nicią.  
  3. Rozgrzej olej. Obsmaż roladę na rumiano. Przełóż do brytfanki. Podlej kilkoma łyżkami wody.
  4. Brytfannę z roladą wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około godziny. W czasie pieczenia polewaj mięso wytworzonym sosem. Z upieczonej rolady usuń nici. Podawaj pokrojoną w plastry.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)