POLECAMY

Robert Sowa poleca: pappardelle z sosem z żurawiny i orzechów włoskich

Proste danie o wyrafinowanym smaku. Jesienny przepis z żurawiną i orzechami włoskimi!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Robert Sowa poleca: pappardelle z sosem z żurawiny i orzechów włoskich
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 520 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag makaronu pappardelle
  • 25 dag liści szpinaku
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 8 dag orzechów włoskich
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 6 łyżek mleka
  • mały ząbek czosnku
  • 15 dag białego sera
  • 4 gałązki mięty
  • pęczek pietruszki
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
1. Chleb tostowy zamocz w mleku.
2. Żurawinę i orzechy rozdrobnij, liście mięty i pietruszki porwij na małe kawałeczki, a ząbek czosnku posiekaj.
3. Całość utrzyj w moździerzu, dodaj namoczony chleb, wywar warzywny i oliwę.
4. Mieszaj aż do uzyskania dość gęstej pasty.
5. Sos żurawinowo-orzechowy przelej do miski, dodaj biały ser, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i 2 łyżkami soku cytrynowego.
6. Gotowy krem przełóż do słoika i odstaw w chłodne miejsce.
7. Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie z oliwą.
8. Szpinak opłucz, osącz na sicie, a następnie podgrzej z łyżką masła i według uznania dopraw.
9. Odlej ok. 100 ml wody, w której gotował się makaron, zmieszaj z sosem orzechowym, podgrzej, a następnie wymieszaj z makaronem i szpinakiem.

Przepis z "Pani domu"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)