Robert Sowa - klopsiki, przepis

Klopsiki w nietypowej wersji, nadziewane serem feta i okraszone pomidorową salsą!
Weronika Kwaśniak / 05.11.2013 12:00
DRUKUJ PRZEPIS
Robert Sowa - klopsiki, przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 450 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 30 dag udźca cielęcego
  • 30 dag schabu karkowego
  • 10 dag sera feta
  • jajko
  • łyżka tartej bułki czosnkowej
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól czosnkowa
  • mielony pieprz czarny
  • 3 pokrojone w kostkę cebulki wraz ze szczypiorem
  • łyżka natki pietruszki
  • 20 dag pomidorów
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżka pestek słonecznika
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso umyj, pokrój na kawałki, zmiel.
2. Dodaj jajko, bułkę tartą, przyprawę do mięsa, natkę oraz uprzednio zeszkloną i ostudzoną cebulę.
3. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem według uznania.
4. Wyrób ze składników jednolitą masę.
5. Mięso podziel na 8 porcji i uformuj z nich małe placki.
6. Ułóż na nich pokrojony ser feta.
7. Całość zawiń, formując klopsiki.
8. Podsmaż na złoto na oliwie, a następnie piecz przez 15 minut w temperaturze 150 stopni.
9. Przygotuj salsę pomidorową - z pomidorów usuń skórkę, następnie zmiksuj je.
10. Dodaj 2 cebulki wraz ze szczypiorem oraz lekko uprażone pestki słonecznika.
11. Dopraw do smaku bazylią, solą i pieprzem.
12. Najlepiej podawać z ryżem lub ziemniakami.

Przepis z "Pani domu"
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA