Risotto z kurczakiem i warzywami. Prosty przepis na włoskie danie

Risotto z kurczakiem przyrządź na domowym bulionie i białym winie. Dodaj do niego również czerwoną paprykę oraz zielony groszek, a stworzysz sycące danie dla całej rodziny.
/ 26.03.2020 15:30
DRUKUJ PRZEPIS
Risotto z kurczakiem i warzywami. Prosty przepis na włoskie danie fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 450 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g ryżu arborio,
  • 1 l dowolnego bulionu,
  • 2 kieliszki białego wytrawnego wina - opcjonalnie,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 0,5 szklanki zielonego groszku (może być mrożony),
  • curry według uznania,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oliwy.
Przygotowanie:

Risotto z kurczakiem to włoskie danie, które możesz wzbogacić dodatkami według własnych upodobań - idealnie będą pasować również pomidory, cukinia albo fasolka szparagowa.

W naszym risotto z kurczakiem dodatkami będą papryka oraz groszek. Pamiętaj, żeby nie przesadzić z ich ilością - to ryż ma grać w pierwsze skrzypce. Jak je przyrządzić?

  1. W głębokiej patelni lub woku podgrzej oliwę z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Wsyp ryż i podgrzewaj tak długo, aż zacznie się szklić.
  2. Stopniowo dolewaj bulion łyżką wazową. Gdy wchłonie całą wodę, dolewaj kolejne łyżki. Wlej białe wino i poczekaj, aż się zredukuje.
  3. Piersi kurczaka osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę.
  4. Pierś usmaż (na drugiej patelni). Dopraw solą i pieprzem.
  5. Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do ryżu,
  6. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodaj usmażonego kurczaka.
  7. Duś wszystko razem przez kilka minut.
  8. Dopraw risotto z kurczakiem solą, pieprzem i curry. Smacznego!

Wskazówki, jak zrobić idealne risotto

Podczas przygotowań risotto, warto znać kolejność wykonywanych kroków oraz ich uzasadnienie. Cierpliwość i konsekwencja jest wymagana, aby uzyskać najlepsze efekty.

  1. Wybieraj ryż krótkoziarnisty lub ten przeznaczony specjalnie do risotto, czyli odmianę arborio. Najlepiej wchłania płyny i nie rozmięka zbyt szybko pod wpływem temperatury.
  2. Nie gotuj wcześniej ryżu do risotto - wybierz rondel lub patelnię, na której wstępnie przesmażysz go na oliwie lub maśle do momentu, aż będzie szklisty.
  3. Wybierz bulion drobiowy lub warzywny, który nada smak całej bazie. W trakcie gotowania mieszaj całość, aby nie przypalił się do dna naczynia.
  4. Najpierw dolewaj wodę lub bulion, następnie możesz użyć białego wina - schładza całe danie i jest elementem wykończeniowym. Nie obawiaj się, że nie będzie wtedy nadawać się dla dzieci. Cały alkohol wyparuje podczas redukowania, a w risotto zostanie jedynie smak.
  5. Jeżeli zależy Ci na kremowej konsystencji wybierz ser: Grana Padano, Parmigiano Reggiano lub Goudę. Dodaj ser w niewielkich ilościach dopiero po ugotowaniu tak, aby wmieszał się w ryż.

Więcej pomysłów na dania z ryżem:
Ryż z jabłkami i cynamonem
Domowe sushi z łososiem i awokado
Cukinia w sosie pomidorowym zapiekana z ryżem
Risotto z leśnymi grzybami
Sałatka z ryżem i warzywami
Risotto pomidorowe

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA