Risotto z grzybami leśnymi - Kasia gotuje z Polki.pl

Risotto z grzybami leśnymi to pomysł na danie, które łączy w sobie włoskie i polskie smaki. Zobacz przepis!

Weronika Kwaśniak / 3 tygodnie temu

Risotto to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Nie jest trudne w przygotowaniu, ale warto poznać kilka sztuczek, które sprawią że będzie smakować tak samo, jak oryginał. Duże znaczenie ma konsystencja ryżu - do tej potrawy nie gotuje się go, a dusi z dodatkiem białego wina oraz bulionu. Niebagatelną rolę odgrywają też dodatki. Kasia Bukowska proponuje dołączenie do włoskiego dania również typowo polskiego akcentu - risotto z grzybami leśnymi to kwintesencja wspaniałego smaku!

Przepis na risotto z grzybami leśnymi

Oto składniki na risotto z grzybami leśnymi według Kasi Bukowskiej:

  • 1/2 kg grzybów,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto (typu arborio),
  • 1 duża cebula,
  • czubata łyżka masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki białego wina,
  • 1 szklanka tartego parmezanu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • cytryna,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść natki pietruszki.

Jak zrobić risotto z grzybami leśnymi? Natkę pietruszki posiekaj. Przełóż ją do miski, do naczynia zetrzyj też skórkę z cytryny. Teraz pokrój grzyby.

A może ryż po hiszpańsku? Zobacz przepis na paellę!

Do małego garnuszka wlej bulion - musisz go podgrzać, aż będzie gorący. Na pierwszej patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury, przesmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Na drugiej patelni rozpuść masło i podsmaż grzyby. Na patelnię z podsmażoną cebulą, dodaj ryż. Wymieszaj i smaż przez kilka minut. Potem dodaj białe wino i poczekaj, aż odparuje. Wtedy dodaj pierwszą chochlę bulionu. Smaż, mieszając co jakiś czas. Gdy pierwsza porcja bulionu zostanie wchłonięta, dodaj kolejną partię. Powtarzaj, aż zużyjesz cały bulion.

Zobacz więcej kulinarnych video

Na patelnię z grzybami dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy grzyby będą usmażone, część dodaj bezpośrednio do ryżu, a część wymieszaj z natką i skórką cytryny. Danie przypraw solą, pieprzem i tartym parmezanem - uważaj, aby nie przesolić, ze względu na słonawy posmak sera. Gotowe risotto udekoruj grzybami wymieszanymi z natką i cytryną.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 tygodnie temu
Fajnie jest przegotować ryż z bulionem bo wtedy danie jest dużo smaczniejsze :) ja polubiłam bulion w butelce od krakusa bo dobry skład i smaczny :)