Ravioli ze szpinakiem

Lekkie, zdrowe, pyszne - ravioli ze szpinakiem!

DRUKUJ PRZEPIS
Ravioli ze szpinakiem
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 690 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki
  • startego parmezanu

Na farsz:

  • 25 dag świeżego szpinaku (lub 15 dag mrożonego w liściach)
  • 2 łyżki masła
  • 30 dag sera ricotta
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Z mąki, 3 jajek, oliwy z oliwek i płaskiej łyżeczki soli zagnieć jednolite, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką lub miseczką, aby nie obsychało, i odstaw na ok. 30 min.
  2. Świeży szpinak opłucz, osusz, posiekaj. Przesmaż na maśle, wystudź. Dodaj do ricotty razem z jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.
  3. Ciasto podziel na niewielkie porcje. Każdą rozwałkuj na bardzo cienki pasek o szerokości ok. 5 cm. Na środek paska wyciśnij szprycką farsz. Ciasto wokół posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  4. Przykryj drugim paskiem ciasta, dociśnij wokół farszu. Nożem odkrawaj kwadraty, dociśnij brzegi. Pierożki gotuj 3–4 min w osolonym wrzątku. Wyjmij, osącz, polej stopionym masłem, posyp parmezanem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)