Ratatouille warzywne

Bakłażan, cukinia, pomidory, papryka: oto pyszne ratatouille warzywne!

Weronika Kwaśniak / 2 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Ratatouille warzywne
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • cukinia
  • 2 małe bakłażany
  • 4 średnie pomidory
  • 3 cebule
  • 2 papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 ml oliwy
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
Lasagne ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ratatouille warzywne! Ta zapiekanka, pochodząca z Francji, to pomysł na smakowite danie wegetariańskie. Jeśli chcesz, możesz dodać również ser feta i czarne oliwki! Uwaga - jeśli to możliwe, plasterki warzyw powinny mieć podobną wielkość. Dlatego postaraj się wybrać cukinię i bakłażan w zbliżonych rozmiarach.

  1. Wszystkie warzywa umyj i pokrój, najlepiej za pomocą krajalnicy.
  2. Czosnek i zioła posiekaj, wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem.
  3. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj lekko oliwą, a następnie układaj plastry warzyw.

Omlet z warzywami - przepis

  1. Polej oliwą wymieszaną z czosnkiem i ziołami.
  2. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.

Warzywa pod beszamelem - przepis

  1. Ratatouille piecz około 45 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie i lekko się przypieką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)