Pyzy z mięsem

Tradycyjne polskie danie!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pyzy z mięsem
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 20 dag mąki
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól
Na farsz:
  • 50 dag pieczonej wieprzowiny (lub mięsa z rosołu)
  • cebula
  • jajko
  • garść bułki tartej
  • sól
  • pieprz
Krokiety z mięsem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić pyzy z mięsem!

  1. Połowę ziemniaków ugotuj i przeciśnij przez praskę, a połowę zetrzyj na tarce i odciśnij.
  2. Połącz ze sobą ziemniaki, dodaj jajka, obie mąki, sól i zagnieć ciasto. Powinno mieć konsystencję jak na kopytka.
  3. Na farsz na patelni podsmaż posiekaną cebulę, zmiel razem z pieczenią, dodaj jajko, przyprawy i bułkę tartą, wymieszaj.
  4. Z ciasta odrywaj małe kawałki, formuj kulki i rozpłaszcz je.
  5. Na środku każdego placuszka układaj po łyżeczce farszu.
  6. Dokładnie sklejaj pyzy, formując zgrabne kuleczki.
  7. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i partiami wrzucaj pyzy.
  8. Gotuj około 5 minut od chwili, gdy pyzy wypłyną na powierzchnię.

Zobacz więcej przepisów na smaczne obiady:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)