Pyzy drożdżowe z cielęciną

Pyzy drożdżowe z cielęciną nadają się zarówno na obiad, jak i na kolację. Aby urozmaicić ich smak, do potrawy można podać sos pomidorowy na bazie pomidorów z puszki. Smacznego!

DRUKUJ PRZEPIS
Pyzy drożdżowe z cielęciną
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 540 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1/4 litra letniego mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła

Nadzienie:

  • 25 dag mielonej cielęciny
  • cebula
  • łyżka bułki tartej
  • jajko
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
Cielęcina po serbsku (djuvec) - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Drożdże wymieszaj z mlekiem, wlej do miski z mąką i odstaw na 30 minut. Masło roztop i chłodne lekko ubij widelcem z jajkami oraz szczyptą soli. Wlej do miski z mąką i drożdżami. Wyrób elastyczne ciasto, przykryj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
  2. Cebulę obierz, drobno posiekaj, a następnie wymieszaj z mięsem, natką, jajkiem oraz bułką tartą. Dopraw gałką, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Wykrój szklanką ok. 24 krążki. Kładź porcje farszu. Podnieś brzegi ciasta i uformuj okrągłe pyzy. Pyzy kładź do osolonego wrzątku i gotuj partiami na średnim ogniu około 20 minut.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)