Pyszny stroganow

Urozmaicisz smak potrawy, dodając do niej w trakcie duszenia krojoną włoszczyznę.

DRUKUJ PRZEPIS
Pyszny stroganow
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 80 dag ligawy wołowej
  • łyżka musztardy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 25 dag pieczarek
  • cebula
  • łyżka posiekanej natki
  • szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • łyżka mąki
  • tymianek
  • 1,5 szklanki bulionu
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Wołowina po meksykańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso opłucz, osusz, pokrój w cienkie paseczki. Porcjami smaż na oleju i przekładaj do rondla. Na tym samym tłuszczu usmaż plasterki pieczarek oraz posiekaną cebulę. Dołóż do mięsa.
  2. Do składników w rondlu dodaj musztardę i koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Zalej bulionem i winem. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Przypraw solą i pieprzem. Przykryj i na wolnym ogniu duś około 90 minut. Po 60 minutach dodaj do gulaszu 1/2 łyżeczki tymianku.
  3. Śmietanę wymieszaj z mąką (dokładnie rozetrzyj grudki). Wlej do gulaszu, wymieszaj i dodaj jeszcze pół łyżeczki tymianku. Ponownie zagotuj.
  4. Gotowe danie posyp natką. Podawaj z gotowanym grubym makaronem lub z pieczywem (bułka bagietka).
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)