Pyszny schabowy na 2 sposoby

Klasyczny schabowy z frytkami i schabowy w wersji FIT!

Weronika Kwaśniak / 6 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Pyszny schabowy na 2 sposoby
serwis prasowy Philips
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Klasyczny schabowy z frytkami:

  • 600 g obranych ziemniaków
  • 2 schabowe
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Schabowy w wersji FIT:

  • 500 g obranej kalarepy
  • 2 schabowe
  • jajko
  • biały sezam
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie:

Urządzenie Philips Airfryer dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir pozwala przygotować posiłki zawierające do 80% mniej tłuszczu niż w przypadku zwykłego smażenia. Możesz więc cieszyć się smakiem tradycyjnych potraw w ich zdrowszym wydaniu!

Czy wyobrażasz sobie przygotowanie kotleta schabowego bez smażenia? Wtedy przestaje to już być tradycyjne polskie danie. Jeśli jednak zależy Ci na tradycyjnym i jednocześnie zdrowym gotowaniu, wcale nie musisz rezygnować ze smażenia.
Możesz za to pożegnać się z nadmiarem tłuszczu, sprawiając że przygotowana potrwa stanie się zdrowsza! Wystarczy wykorzystać urządzenie Philips Airfryer, w którym można smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub całkowicie z niego zrezygnować, otrzymując walory smakowe jak przy tradycyjnym smażeniu.
W dodatku Airfryer jest urządzeniem wielofunkcyjnym, które dzięki technologii RapidAir umożliwia smażenie, pieczenie i grillowanie najsmaczniejszych przekąsek i posiłków przy użyciu powietrza. Jeśli nie wierzysz, wypróbuj przepisy na kotlet schabowy z frytkami specjalnie przygotowane przez Piotra Kucharskiego.

Przepis na klasyczny schabowy z frytkami:

  1. Obrane ziemniaki pokrój na frytki, umieść w misce z wodą na 15 minut, aby wypłukać skrobię  z zewnętrznej warstwy frytek.
  2. Nagrzej urządzenie Airfryer do 160°C.
  3. Umieść frytki w dużej misce, skrop je oliwą i wymieszaj, aby je natłuścić.
  4. Następnie przełóż frytki do kosza urządzenia Airfryer.
  5. Wsuń́ kosz do urządzenia Airfryer i ustaw minutnik na 14 minut.
  6. Gdy włączy się sygnał dźwiękowy minutnika, wysuń́ kosz i potrząśnij frytkami.
  7. Zmień́ temperaturę na 180°C i ustaw minutnik na kolejnych 12 minut.
  8. W tym czasie lekko roztłucz schabowe, posmaruj oliwą, przypraw solą i pieprzem.
  9. Zanurz w roztrzepanym jajku i opanieruj w bułce tartej.
  10. Po 6 minutach wysuń́ kosz i ponownie potrząśnij frytkami.
  11. Przesuń je na jeden bok, a w wolnej części ułóż schabowe.
  12. Smaż  do czasu, gdy włączy się sygnał dźwiękowy minutnika, frytki nabiorą złocistobrązowej barwy, a schabowe się przypieką. Posyp solą.
  13. Podawaj na półmisku.

Tak przygotowane danie z pewnością będzie smaczne, ale przede wszystkim jest mniej tłuste, gdyż do smażenia potrzebujesz tylko 2 łyżeczek oliwy! Usmażone w urządzeniu Airfryer frytki i kotlet mogą więc zawierać nawet do 80 % mniej tłuszczu. A jeśli wolisz postawić na coś jeszcze mniej kalorycznego lub unikasz glutenu, wypróbuj przygotowaną przez Piotra Kucharskiego wersję fit z sezamową panierką i frytkami z kalarepy.

Przepis na kotlet schabowy w wersji FIT:

  1. Obrane kalarepy pokrój na frytki.
  2. Nagrzej urządzenie do 160°C.
  3. Umieść kalarepki w dużej misce, skrop je oliwą i wymieszaj, aby je natłuścić́.
  4. Przełóż do kosza i napełniony kosz wsuń́ do urządzenia Airfryer. Ustaw minutnik na 14 minut.
  5. W tym czasie lekko roztłucz schabowe, posmaruj oliwą, przypraw solą i pieprzem.
  6. Zanurz w roztrzepanym jajku i opanieruj w sezamie.
  7. Gdy włączy się sygnał dźwiękowy minutnika, wysuń́ kosz i potrząśnij frytkami.
  8. Zmień́ temperaturę na  180°C i ustaw minutnik na kolejnych 6 minut.
  9. Przesuń frytki na jeden bok, a w wolnej części ułóż schabowe.
  10. Smaż do czasu, gdy włączy się sygnał dźwiękowy minutnika, frytki nabiorą złocistobrązowej barwy, a schabowe się przypieką. Posyp solą.
  11. Podawaj na półmisku.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)