Pulpeciki rybne w sosie

Zamiast kaparów móżesz użyć anchois

DRUKUJ PRZEPIS
Pulpeciki rybne w sosie
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 400 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag filetów dorsza bez skóry
  • 30 dag wędzonego łososia
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki kremówki
  • 2 pełne łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • sok z połowy limonki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz biały
  • sól

Na sos:

  • 2 łyżki kaparów
  • 10 dag masła
  • sok i skórka z całej cytryny pokrojona w cienkie wiórki
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
Pulpety w sosie pieczarkowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Filet opłucz, bardzo drobno posiekaj. Łososia pokrój na małe kawałki. Obie ryby wymieszaj z jajkami zmiksowanymi z kremówką. Dodaj kaszę, koperek i sok z limonki. Dopraw gałką, pieprzem i solą.
  2. Z masy dłońmi zwilżonymi zimną wodą formuj 8 podłużnych pulpetów. Każdy zawiń w folię aluminiową. Pulpety gotuj 15 minut we wrzątku, co jakiś czas obracając na drugą stronę.
  3. Na patelni rozpuść masło, dodaj kapary, skórkę i sok z cytryny. Całość duś razem ok. 5 minut. Dodaj natkę i pieprz.
  4. Pulpeciki odwiń z folii, ułóż na półmisku, polej sosem. Podawaj z pieczywem lub ryżem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)