Pulpety curry - przepis składniki i przygotowanie

Z przyprawami korzennymi!
Weronika Kwaśniak / 02.06.2015 05:37
DRUKUJ PRZEPIS
Pulpety curry - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mielonego z indyka
  • 1/2 papryki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • trzycentymetrowy kawałek pora
  • łyżeczka czerwonej pasty curry
  • pieprz
  • mąka ziemniaczana
  • olej

Sos:

  • cebula
  • dwucentymetrowy kawałek imbiru
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 4 łyżki pulpy pomidorowej z kartonu
  • 3 czubate łyżeczki curry
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • sos sojowy
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pulpety curry!

  1. Przygotuj sos. Cebulę, czosnek, czuszkę pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na oleju, wsyp kolendrę, kumin, kurkumę i pastę curry.
  2. Szybko przesmaż. Dodaj pulpę pomidorową, mleko kokosowe. Zagotuj. Duś 5 minut.
  3. Wlej jogurt. Dopraw sosem sojowym i pieprzem.
  4. Por i papryczkę posiekaj.
  5. Mięso połącz z porem, czuszką, kolendrą, sosem sojowym, pastą curry i pieprzem.
  6. Odstaw na 30 minut.
  7. Uformuj z masy 16 pulpecików, obtocz w mące ziemniaczanej i usmaż na rumiano.
  8. Włóż do sosu, podgrzej. Podawaj z makaronem sojowym.

Zobacz też inne pomysły na dania z curry:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA