Pstrąg na warzywach

Pstrąg na warzywach jest soczysty, delikatny i lekkostrawny. Podany z sosem cytrynowym i pieczonymi ziemniakami smakuje doskonale! Zobacz sama!

DRUKUJ PRZEPIS
Pstrąg na warzywach
A. Rogalski
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 650 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • świeże pstrągi
  • cytryna
  • 2 gałązki rozmarynu
  • duży por
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • koperek
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 3 dag masła
  • sól i pieprz
Łosoś z piekarnika - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Rybę umyć, usunąć łuskę skrobiąc w kierunku od ogona do głowy (wcześniej można też polać ją wrzątkiem, co ułatwi skrobanie), opłukać. Skropić sokiem z połowy cytryny, oprószyć solą i pieprzem, obłożyć rozmarynem i plastrami cytryny. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
  2. Warzywa oczyścić, opłukać. Por pokroić w grube talarki, marchewkę w plastry, a ziemniaki w kostkę. Wrzucić do wrzątku i gotować 3 min. Odsączyć, wymieszać z posiekanym koperkiem, lekko posolić. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić olejem.
  3. Pstrągi ułożyć na przygotowanych warzywach. Na każdym położyć 2–3 kawałki masła (odrobinę można też włożyć do środka każdej ryby). Naczynie przykryć pokrywą lub kawałkiem folii aluminiowej.
  4. Piec pstrąga na warzywach około 30 minut w piekarniku o temperaturze 180°C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)