Przepis Magdy Gessler: gołąbki z kaszy i grzybów

Takich gołąbków jeszcze nie jadłaś! Wypróbuj nowy przepis słynnej kreatorki smaków.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Magdy Gessler: gołąbki z kaszy i grzybów
Adam Sztokinier
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 2 szklanki pęczaku
  • 1 głowa kapusty
  • 2 cebule
  • 20 dag słoniny pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
Gołąbki bez zawijania - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na gołąbki Magdy Gessler!

  1. Grzyby mocz przez noc, a rano gotuj do miękkości (w lekko osolonych 2 litrach wody).
  2. Odcedź, wywar zachowaj.
  3. Pęczak zalej 5 szklankami wywaru z grzybów i gotuj do miękkości na malutkim ogniu.
  4. W tym czasie usuń głąb z kapusty i włóż ją do wielkiego gara pełnego wrzącej osolonej wody.
  5. Gotuj przez około 10 minut.
  6. Oddziel od siebie liście kapusty.
  7. Posiekaj cebulę i zeszklij na słoninie.
  8. Grzyby posiekaj.
  9. Do przestudzonego pęczaku dodaj cebulę, posiekane grzyby i jajka.
  10. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  11. Napełnij liście farszem i ciasno zwijaj.
  12. Na dno szerokiego rondla lub naczynia do zapiekania włóż zewnętrzne, zniszczone liście kapusty, ułóż na nich ciasno gołąbki.
  13. Zalej resztą wywaru z grzybów. Powinny być w trzech czwartych przykryte.
  14. Jeśli trzeba, dolej wody, pilnując, by wywar był słony.
  15. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, duś gołąbki przez godzinę.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)

Sprawdź inne przepisy Magdy Gessler:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (10)
Gosc/5 miesięcy temu
Niektóre przepisy podane przez Geslel są super niestety nie mam wielkich umiejętności kucharskich
nata/rok temu
u mnie w domu też robimy te gołąbki- wszystkim bardzo smakują, gościom też, więc tylko jakis nieudacznik może powiedzieć, że są niedobre, albo nie wyszły- to nie wina przepisu-tylko braku umiejętności
krynia454/rok temu
To nie gołąbki Magdy Gesler tylko od wieków robione przez Panią Marianne.Proszę nie przywłaszczać sobie cudzych przepisów,Pozdrawiam.
POKAŻ KOMENTARZE (10)