Gęś pieczona z sałatką fasolowo-kapuścianą. Przepis Magdy Gessler

Gęś pieczona smakuje najlepiej, gdy potrzymasz ją w piekarniku przez 4 godziny. Dotyczy to gęsi o wadze około 5 kg. Pamiętaj, aby w trakcie pieczenia polewać ją sosem.
Weronika Kwaśniak / 04.11.2015 04:29
DRUKUJ PRZEPIS
Gęś pieczona z sałatką fasolowo-kapuścianą. Przepis Magdy Gessler fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • gęś zatorska o wadze około 5 kg,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • opcjonalnie: gruszki i śliwki.

Na sałatkę:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
  • 1 kg kapusty kiszonej (z Charsznicy),
  • 2 duże białe cebule,
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli (korczyńskiej),
  • dużo białego pieprzu.
Przygotowanie:

Zobacz przepis Magdy Gessler na gęś pieczoną!

  1. Gęś natrzyj solą, pieprzem i majerankiem - od zewnątrz i od środka.
  2. Ułóż gęś w brytfance i włóż do mocno rozgrzanego piekarnika (około 240°C) na 35 minut.
  3. Jeśli lubisz gęsinę w wersji na słodko, dołóż kilka obranych i pozbawionych pestek, gruszek oraz śliwek.
  4. Po tym czasie obniż temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez około 3 godziny.
  5. Polewaj często sosem, który powstaje w trakcie pieczenia.
  6. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale gęś pozostaw w środku.
  7. Podbierz chochelką około ½ litra płynnego smalcu z brytfanny.
  8. W czasie pieczenia zrób sałatkę ziemniaczaną z fasolą: ziemniaki ugotowane w mundurkach obierz, a następnie pokrój w kostkę.
  9. Kapustę posiekaj, podobnie jak białą cebulę.
  10. Wymieszaj ziemniaki, cebulę, kapustę oraz ugotowaną wcześniej fasolę.
  11. Dodaj sporo pieprzu i zalej gorącym tłuszczem z gęsi tak obficie, żeby sałatka aż ociekała.
  12. Podawaj gęś pieczoną obłożoną przygotowaną sałatką. 

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)

DRUKUJ PRZEPIS