Przepis Magdy Gessler: gęś pieczona

Wypróbuj przepis Magdy Gessler na aromatyczną gęś z sałatką fasolowo-kapuścianą!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Magdy Gessler: gęś pieczona
Adam Sztokinier
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: średni
Składniki:

Do gęsi:

  • 1 gęś zatorska około 5 kg
  • sól i pieprz
  • majeranek

Na sałatkę:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 kg kapusty kiszonej (z Charsznicy)
  • 2 duże białe cebule
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli (korczyńskiej)
  • dużo białego pieprzu
Domowa pizza margeritta - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis Magdy Gessler na gęś pieczoną!

  1. Gęś natrzyj solą, pieprzem i majerankiem (od zewnątrz i od środka).
  2. Ułóż gęś w brytfance i włóż do mocno rozgrzanego piekarnika (około 240°C) na 35 minut.
  3. Po tym czasie obniż temperaturę do 180°C i piecz przez około 3 godziny.
  4. Polewaj często sosem, który powstaje w trakcie pieczenia.
  5. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale gęś zostaw w środku.
  6. Podbierz jednak chochelką około ½ litra płynnego smalcu z brytfanny.
  7. W czasie pieczenia zrób sałatkę: ziemniaki obierz, a następnie pokrój w kostkę.
  8. Kapustę posiekaj, podobnie jak białą cebulę.
  9. Wymieszaj ziemniaki, cebulę, kapustę oraz fasolę.
  10. Dodaj sporo pieprzu i zalej gorącym tłuszczem z gęsi tak obficie, żeby aż ociekała.
  11. Podawaj gęś obłożoną sałatką na półmisku.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)

 

grill elektryczny Russell Hobbs Entertaining Grill 18603-56

Grillowanie nie musi odbywać się tylko wiosną i latem! Już teraz sprawdź ofertę grillów elektrycznych marki Severin już od 86,90 PLN

 

Zobacz inne przepisy na dania z gęsiny:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (10)
A_2016/8 miesięcy temu
lipny ten przepis ges sie spiekla wysuszyla mimo ze skróciam czas pieczenia i obnizylam temperature ODRADZAM
franek kimono/11 miesięcy temu
uboga ta ges pani Gesler i jeszcze ten czosnek na wierzchu to chyba po zydosku nie po polsku. Poza tym to polewanie . Ja konczylem gastronomika dawno . Otwieranie piekarnika rowna sie wychladzanie piekarnika czyli dluzszy czas pieczenia a co za tym idzie wysuszanie miesa i taka mistrzyni kuchni tego nie wie . No coz radze sie doksztalcic.
bs/rok temu
u góry z prawej strony pisze-1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach,2 szkl.ugotowanej fasoli itd.pozdrawiam
POKAŻ KOMENTARZE (10)