Przepiórka krok po kroku

Mięso z przepiórki ma jasnoróżowy kolor i delikatny smak. Jest chude i bogate w witaminy. Tuszkę z przepiórki możemy gotować, piec, dusić, nadziewać mięsnym, ziołowym lub owocowym farszem. Powstają z niej smaczne zupy, rosoły oraz potrawki. Najlepiej jednak smakuje jako samodzielne danie.

przepiórka

Fot. Fotolia

Przepiórka to mały ptak, jej waga wynosi około 120 gramów. Dlatego przygotowując potrawy należy przyrządzać 1 przepiórkę dla jednej osoby. Mięso przepiórki w smaku przypomina nieco miękkie mięso kurczaka, ale jest delikatniejsze i ma bardziej intensywny zapach.

Należy uważać na to, że mięso zawiera mało wody, dlatego może się zbyt szybko wysuszyć podczas pieczenia. Aby temu zapobiec można owinąć zwierzę plastrami boczku lub słoniny albo piec w rękawie do pieczenia, dzięki czemu sos zapobiegnie nadmiernemu wyschnięciu mięsa.

Zobacz także: Przygotowujemy bażanta

Jak piec mięso przepiórki?

Najlepszy w przypadku tego mięsa jest proces dwuetapowy. Należy krótko obsmażyć mięso na patelni, a następnie piec w piekarniku w temperaturze około 180 stopni. Czas pieczenia wynosi około 2 godzin.

Można użyć foliowego rękawa. Dzięki temu uzyskamy smaczny sos. Musimy jednak pamiętać o pozostawieniu odpowiedniej ilości miejsca w piekarniku. W trakcie pieczenia mięso zwiększa swoją objętość, a folia pęcznieje. Danie nie może dotykać ścianek piecyka!

Przy takim sposobie przygotowania przepiórki należy solić mięso przed smażeniem. Dzięki temu danie nabierze delikatniejszego smaku.

Polecamy: Jak pokroić kurczaka?

Jak dusić mięso z przepiórki?

Innym sposobem na przyrządzenie przepiórki jest jej duszenie na patelni. Dokładnie umyte i osuszone mięso nacieramy przyprawami, po czym odkładamy na kilka godzin. Mięso powinno przesiąknąć aromatem wybranych przez nas ziół i dodatków. Następnie dusimy je na złoty kolor na rozgrzanym maśle.

Przepiórka z porto - przepis

Składniki:

  • 6 przepiórek
  • 4 łyżki masła
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • 6 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 100 ml czerwonego porto
  • 100 ml bulionu z kurczaka
  • 6 gruszek

Sposób przygotowania:

Przepiórki myjemy i osuszamy. 2 łyżki masła rozgniatamy z solą i pieprzem, dzielimy na 6 porcji i wkładamy je do środka każdej przepiórki. Tymianek myjemy i wkładamy (po jednej gałązce) do wnętrza przepiórek. Każdą przepiórkę owijamy plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką. Resztę masła roztapiamy na głębokiej i ciężkiej patelni.

Wkładamy przepiórki i rumienimy ze wszystkich stron. Kiedy będą już miały ładny kolor (jakieś 10 minut), solimy je i wlewamy porto wraz z bulionem z kurczaka. Patelnię przykrywamy i dusimy zwierzątka na średnim ogniu przez 20 minut. W międzyczasie myjemy i obieramy gruszki. Kroimy je pionowo na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne.

Dodajemy do przepiórek i gotujemy kolejne 10 minut. Uduszone ptaszki przekładamy na ogrzane talerze (najpierw usuwamy wykałaczki). Obok kładziemy ćwiartki gruszek, skrapiamy sosem. Resztę sosu podajemy w sosjerce.

Zobacz także: Jak upiec kurczaka?

Pieczona przepiórka na sałatce z soczewicy

Składniki

  • 6 przepiórek
  • kieliszek białego wina
  • pół szklanki bulionu drobiowego
  • sól, pieprz, tymianek
  • masło

Składniki na sałatkę:

  • soczewica
  • bulion drobiowy
  • posiekana szalotka
  • natka pietruszki
  • ocet

Sposób przygotowania:

Przepiórki przesmażamy na maśle z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy mięso solą, pieprzem i tymiankiem, a następnie zalewamy bulionem i winem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 15-20 minut. Soczewicę gotujemy w bulionie do miękkości, dodajemy przesmażoną na oleju szalotkę, natkę pietruszki i odrobinę octu. Gotowe przepiórki podajemy ułożone na sałatce z soczewicy.

Zobacz także: Dobre pomysły na przystawki

Jajka przepiórcze

Jajka przepiórcze także są bardzo małe, ale przez to podzielne i efektowne. Niewątpliwą zaletą jest to, że długo zachowują świeżość. W lodówce mogą być przechowywane nawet 3 miesiące. Ich gotowanie jest bardzo wygodne i krótkie - na miękko wystarczy 1 minuta, a na twardo 3 minuty. Żółtka tych jajek są duże w proporcji do białek. Warto zwrócić uwagę na dużą w nich zawartość niezbędnych aminokwasów.

Pomidory z jajkiem

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 4 jajka
  • oregano, bazylia, tymianek
  • 2 ząbki czosnki
  • sól, pieprz
  • 10 dag żółtego sera
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Odkrawamy wierzch pomidora, wydrążamy miąższ. Na oleju przesmażamy miąższ z pomidora, dodajemy posiekany czosnek, zioła i przyprawy. Farszem napełniamy pomidory do 3/4 wysokości, a następnie wbijamy surowe jajko i posypujemy startym żółtym serem. Owijamy pomidora folią aluminiową i pieczemy na ruszcie lub w piekarniku do momentu aż jajko się zetnie.

Zobacz także: Co to są szkockie jajka?

SKOMENTUJ (6)
Gołąbki bez zawijania - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (6)
~Paweł/8 miesięcy temu
Polecam jajka przepiórcze http://www.przepiorki.pawelstrzyzykowski.pl
~ali/2 lata temu
moje dzieci klóca sie ciagle o skórke kurczka z rozna wiec kupuje przepiorki dla kazgego po jednej Dzieciaki maja niesamowita frajde pożerania''mini kurczaka''w kraju w ktorym mieszkam( nie jest to Polska) za 4 sztuki place ok-15zł
~nnn/3 lata temu
jeżeli weźmiemy sobie do serca jeden z powyższych komentarzy czyli godzina na kg miesa a zatem podzielmy kilogram miesa na 60 minut z czego wychodzi nam że 150 gramową przepiórkę powinniśmy piec ok 25 minut,hmm pomimo iż to małe ptaszki uważam 25 min za niewystarczający czas pieczenia,ja piekę minimum 40-50 minut zabezpieczając mięso z zewnątrz plastrami szynki włoskiej,hiszpańskiej lub francuskiej i wkładając jabłko gruszkę kawałek grejpfruta do środka(do wyboru plus ulubione przyprawy, zioła,czosnek) aby chudsze części były bardzo soczyste co sprawdza sie idealnie przy każdym ptaku:kurczaku,kaczce,gęsi,perliczce,indyku itd.
POKAŻ KOMENTARZE (6)