Pożywna zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa jest nie tylko pyszna, ale również niezwykle pożywna.

DRUKUJ PRZEPIS
Pożywna zupa gulaszowa
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 30 dag filetów z kurczaka
  • 2 strąki papryki (czerwony i zielony)
  • 2 mięsiste pomidory 
  • 30 dag pieczarek
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka śmietany
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1,2 l bulionu
  • łyżeczka kminku
  • słodka i ostra mielona papryka
  • olej
  • sól, pieprz
Drobiowe pulpeciki z ricottą w bulionie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso pokrój w kosteczkę, posiekaj cebulę, paprykę potnij w paski, a ziemniaki w dużą kostkę. Oczyść pieczarki, pokrój na ćwiartki. Na ósemki natomiast potnij pomidory.
  2. W rondlu podsmaż na oleju cebulę z mięsem i pieczarkami. Dodaj paprykę oraz ziemniaki i dalej smaż 5 minut.
  3. Następnie dodaj roztarty czosnek i koncentrat pomidorowy, składniki oprósz dwoma rodzajami papryki i kminkiem, zalej gorącym bulionem, dodaj pomidory. Całość zagotuj. Zmniejsz płomień i na wolnym ogniu duś około 30 minut. 
  4. Na 2–3 minuty przed końcem gotowania do zupy wlej śmietanę (choć nie jest to konieczne), dokładnie wymieszaj. Podawaj z pieczywem. Opcjonalnie do zupy możesz dodać szklankę grubego makaronu lub fasolę z puszki, a nawet kukurydzę. Na koniec dobrze jest obficie posypać jeszcze naszą gulaszową zupę natką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)