Pomidory faszerowane kurkami

Wegetariańska przekąska z grzybami!

DRUKUJ PRZEPIS
Pomidory faszerowane kurkami
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 8 średnich pomidorów
  • 35 dag malutkich kurek
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • cebula
  • marchew
  • jajko
  • 1/2 szklanki śmietany 36 proc.
  • 2 czubate łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • natka
  • sól, pieprz
Sos grzybowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Kurki oczyścić, podgotować 3 minuty, osączyć. Obraną cebulę posiekać, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, dodać warzywa, kurki, smażyć 5 minut, doprawić solą oraz pieprzem. Przełożyć do miski, dodać ugotowany ryż, wymieszać z jajkiem.
  2. Pomidory umyć, osuszyć. Z każdego odciąć wierzch, środki wydrążyć, pozostawiając warstwę miąższu.
  3. Napełnić farszem, ustawić w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Śmietanę wymieszać z serem, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, polać pomidory.
  4. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 25 minut w temp. 190 st. C. Przed podaniem posypać natką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)