Polędwiczki z tymiankiem

Aromatyczne polędwiczki najlepiej smakują z konfiturą.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Polędwiczki z tymiankiem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • olej
  • cytryna
  • 15 dag boczku wędzonego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
Wigilijna kapusta z grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na polędwiczki wieprzowe w ziołach!

  1. Polędwiczki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Możesz z nich usunąć błonę.  
  3. Każdą przekrój na dwie równe części, a potem każdą część natnij wzdłuż z jednej strony.
  4. Mięso natrzyj kilkoma łyżkami oleju wymieszanego z solą, czarnym pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
  5. Przykryj, odstaw do lodówki na 30 minut.
  6. Boczek pokrój w szersze słupki.
  7. Wkładaj je w nacięcia w polędwiczkach razem z gałązkami tymianku.
  8. Każdą polędwiczkę owiń kuchenną nitką.
  9. Kawałki mięsa obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
  10. Przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C.
  11. Podawaj z konfiturą lub dżemem z żurawiny podgrzanymi z niewielką ilością miodu.

Sprawdź inne przepisy na polędwiczki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)