Polędwiczki z koprem włoskim

Z dodatkiem miodu i białego wina!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Polędwiczki z koprem włoskim
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 dag polędwiczki wieprzowej
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 dag mąki
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 duże bulwy kopru włoskiego
  • 4 dag masła
  • 2 ząbki czosnku
  • po gałązce szałwii i rozmarynu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka gruboziarnistej soli
  • sól
  • pieprz
Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na polędwiczki z koprem włoskim!

  1. Koper włoski oczyść, pokrój na kawałki, po czym gotuj 15 minut w wodzie.
  2. Następnie włóż go do brytfanki wysmarowanej masłem.
  3. Szałwię posiekaj z rozmarynem, dodaj gruboziarnistą sól i powstałą mieszanką przypraw koper.
  4. Całość posyp bułką tartą i wiórkami masła.
  5. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni.
  6. Mięso umyj, osusz.
  7. Oprósz pieprzem, solą, posyp mąką, a następnie zrumień na oliwie rozgrzanej z rozgniecionymi ząbkami czosnku.
  8. Do mięsa dodaj miód i wino, odparuj.
  9. Polędwiczkę pokrój w grube plastry i podawaj na upieczonym koprze.

Zobacz inne pomysły na polędwiczki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)