Polędwiczki z duszonym porem

Z dodatkiem białego wina i czosnku!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Polędwiczki z duszonym porem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 duże polędwiczki
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy bazyliowej lub zwykłej
  • średniej wielkości por
  • posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na polędwiczki z porem!

  1. Polędwiczki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Pokrój w grube plastry, skrop sokiem z cytryny i oliwą, oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Odstaw na godzinę do lodówki.
  4. Por oczyść, dokładnie wypłucz, pokrój w krążki.
  5. Czosnek obierz, posiekaj.
  6. Por i czosnek przesmaż na maśle, podlej winem, dodaj tymianek, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Duś kilka minut, uważając, aby pory nie rozgotowały się.
  8. Dużą patelnię rozgrzej, wlej na nią olej, połóż pokrojone polędwiczki.
  9. Smaż na duży ogniu, aby z dwóch stron uzyskały złocisty kolor.
  10. Podawaj je z duszonym porem.
  11. Możesz je również dodać do pora pod koniec duszenia.

Sprawdź inne pomysły na obiad:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)